7 Ocak 2014 Salı

Herkese merhabalar! Boğaz ağrım ve ara ara oluşan baş dönmem ve finaller yüzünden yeni yazıyı yazamadım kusura bakmayın. Bugünkü yazımız çok özel. Sanırım tahmin edemeyeceksiniz ~ 
Ehm.. Açıklayım mı? Açıklasam mı??? Ahha! Açıklıyorum.. Bugün Kuzey Kore'de neler olmuş, nasıl gezdik neler yaptık hepsini anlatacağım bu biraz uzun bir konu olacak ve resimler bol olacak ve bunun üzerinde durmak istiyorum.

Kore herkes bilir ki Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılmış durumda. Birisi kapitalizimi seçerken, diğeri de çok farklı. Bu yüzden 1.5 milyon kişinin üstünde Koreli vefat etmiş.. Kuzey-Güney ayrımı yapmadan.. Hatta birkaç ay öncesinde, Kuzey Koreli bir kişinin nasıl kaçtığını anlatmıştı bir televizyon programında.Eğer Güney Kore'ye gideceksiniz yolunuz DMZ'ye gitmeden gelmeyin derim ben :))) 

DMZ, Güney Kore ve Kuzey Kore'ye ait bir sınır. Ve önemle hatırlatmak isterim ki, buraya pasaportsuz giriş yapılmıyor. Mutlaka pasaportunuz olması gerek. Gezinin son iki gününde DMZ'ye geldik ve bu son iki günüm harika geçmişti. Harika güzel insanlarla tanıştım. İspanyol arkadaşlarım, İngiltere'den gelen karı-koca ah ah :)) Ama bu sefer ki rehberimiz farklıydı :) İlk önce otobüsten indik, daha sonra büyük bir otobüse transfer ettiler. Ve askerler otobüse geldiler ve içinde 50den fazla olan yolcunun pasaportlarını tek tek kontrol ettiler.Bende verdim tabii. Daha sonra geldik, indik otobüsten yanımıza şemsiye aldık çünkü temmuz ayı yağmur ayıydı.. ve burası sınırdı.. Rehberi takip etmeye devam ettik. İlk önce, kurşunlanmış bir araç gördük. O anlar gerçekten çok kötüydü. Daha sonra, dürbün gibi bir şeyle para atıp, karşı tarafı gördük (kuzey kore) arada sadece bir tel var. O teli geçtiğiniz de Kuzey Kore'desiniz artık. Rehbere sordum "Neden ırkınız aynı ama dilleriniz farklı" diye? "Çatışmalar ve ülkenin ikiye ayrılması ve bu gibi çeşitli nedenler yoluyla" dedi. Daha sonra devam ettik.. Müze gibi bir yer vardı.. İlk olarak buraya geldik.. Gerçekten çok güzeldi.. Adımımızı ilk attığımız da, yerler de bulunan maketler vardı.. Askerler sürekli kontrol ediyordu.. 3 asker vardı, bizimle çok ilgilendiler, bizde onlarla İspanyol arkadaşlarımızla birlikte sohbet ettik. Daha çok tabii İspanyol arkadaşlara ilgi gösterdiler ama 3 kişi onlar 3 kişi kızlar ahah :)) 

 Resimleri paylaşayım ilk önce.


 Askerlerin tünel arayıcılığı ile neler yaptıklarını görüyorsunuz. Hepsi birbirine yardım ediyor.

                                                           Konum olarak olduğu yer.



Yerin altında olan yeşillikler ~

Silah zamanında olan mühimmatlar

3 İspanyol arkadaşımız ve İngiltere'li arkadaşım~
Adını unttuğum erkek arkadaş, çok ilgilendi hele o tünele girişlerde.. Tüneli anlatacağım.

3 Koreli askerin bizimle ilgilendiği anlar yüzünde ki gülümsemeden anlıyorsunuz ^^ Özellikle ortada ki asker çok ilgilendi.

                                                    DMZ'maketinde fotoğraf çekmeden olmaz dedik~
Bu da güzeller güzeli rehberimiz ~

Askererlerin ciddi duruşları ~ 

 
Kuzey Kore treni ~ eskiden Kuzey Kore ve Güney Kore'ye seferli trenler düzenlenirmiş. Ama ne zaman savaş oldu, Kore ikiye bölündü o zamandan beridir seferler düzenlenmiyor. Ve, seferlerin düzenleceği anı sabırsızlıkla bekliyor G.Koreliler.





Müzeden sonra, tünellere geçtik.. Tünellere geçmeden önce, önemli eşyalarımızı kilitli dolaba koyduk. Herkese anahtarını almış tabii ben hiçbir şeyden habersiz almamışım neyse ki rehberimiz anahtarı buldu da yardımcı oldu çıkışta. İlk önce yer altında çalışanlara kasket verilirdi bize de aynısınıı verdiler. Ve neden verdiklerini daha iyi anlamıştık.. İnerken belli bir şey olmadı.. Ama ne kadar çok indiysek, yer o kadar alçalıyordu. Ve yer altı çok kalabalıktı her türden insan gelmişti. Ve aşağısı soğuktu. DMZ tüneller olarak ayrılıyor. Ve tüneller arayıcılığı ile de Güney Kore'ye geçebiliyorsunuz ve zamanında Kuzey Kore, çok yapmış bunu. Rehber bize tünelde neler yaşadıklarını ve nasıl olduklarını tek tek anlattı. Gizlice ve hiç kimse bilmeden sessizce oluyor hepsi.. Çünkü tek bir tel var sınırda.. Sınırın arkası ise sessizlik...Kuzey Kore kısmı çok iyi korunuyor askerler tarafından.... Girdiğiniz üzere anında askerler tarafından aranıyorsunuz... Büyük bir koruma var..

Umarım okurken sıkılmamışsınızdır ^^Bir sonra ki yazımız Myeongdong Chacha. ^^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder