3 Ocak 2014 Cuma

Gyeongbokgung Sarayı.

Bugün temmuz ayında olan gezinin ikinci versiyonunu paylaşacağım size. Herkese keyifli okumalar diliyorum.

ikinci durak aslında bildiğiniz üzere Kore'nin en önemli tarihi yerlerinden biri olan gyeongbokgung sarayı. Uzakdoğu fanı olanlar, Kore dizilerini izleyenler bu sarayı illa ki görmüşlerdir tarihi dizileri izlerken. Aşina olmuşlardır, fotoğrafları gösterdiğimde, "aa evet, ben bu sarayı görmüştüm, bu yerleri biliyorum" diyeceksiniz. 
Aslında saray da çok fazla bir şey yok denilebilir. Genel de Seul'a sanırım 1 veya 1.5 saat uzaklıktaydı Hanok Villası denen bir yer var. Özellikle tarihi mekan için en ideal yer. bu saray ve bu bölge. Onları da paylaşacağım daha sonra. Rehberimiz bizi 2-3 dakika bekletti çünkü saraya bilet almamız gerekiyordu. Bugünkü programımızda iki Tayland'lı, bir de Norveç'li ve iki de türk olmak üzere 6 kişiydik programda. Her neyse. Saat 10'a doğru biletler alındı.. herkes öne doğru gelmeye başladı.. acaba dicektik neler oluyor vs.. 
biz de toplandık rehber hemen tabii yer aradı sevgili ahjussimiz :)) Önlere doğru geldik neyse ki. bekliyoruz ama hiç kimse gelmiyor... 

Bekledik, bekledik sonra kapıdan mehter grubu gibi gelmeye başladılar. Kore'de bu sarayda her gün bu merasim yapılıyormuş yerli ve yabancı turistlere. O zamanlar ingilizce dilim yetersiz olduğu için size çok fazla bilgi aktaramayacağım fakat, her gün bu merasim yapılıyor ve aşağı yukarı 20 dakika falan sürüyor. Hemen bileti size gösteriyorum.

 

Biletimiz bu şekildeydi ve saate bakın 09:52 tahminim doğru çıktı :))) Annem hala saklıyor Music Bank ve bu bileti... ilk önce halkı selamladılar ve biraz gösteri yaptıktan sonra davula benzer bir şeye vurup çaldılar. aslında adını bilmiyorum ama internete bakıp araştırırsanız sizin için daha iyi olur. 



evet en önden bekliyorduk, insanlar yavaş yavaş geziyordu ve birazdan göstereceğim resimler de şemsiye görmeniz mümkün. Gyeongbokgung Sarayında aklıma kalanlar da taht odası, prensesin veya kralın sakince dinlendiği yer. Biliyorsunuz ki Kore, yüzyıllar boyunca birçok kez Japon istilasına uğradı.. Kore arkadaşlarıma bu soruyu kaç kez sordum ve bana "Japonları ve Çinlileri" sevmiyoruz dediler. Hatta eski erkek arkadaşım bile bunu dedi. Birçok istiladan sonra bu saray da hasar aldı Seul'da toplam 5 saray bulunuyor ve en önemli merkezi olan saray ise bu saray. Kralın tahta çıkışı vesaire bunlar burada yapılır.



The Moon That Embraces The Sun ve The Princess Man, Dr.Jin gibi ve Faith gibi tarihi dizileri izleyen arkadaşlarımız bunları mutlaka hatırlayacaktır. Bu gördüğünüz yer Kralın bulunduğu yer. Bu bölge de kralın yetkilileri, askerleri ve korumaları bulunmakta. Kralın oturduğu yeri ve iki karşılıklı küçük koltuklar üzere bildiğiniz gibi danışmanları.




Bir kare daha paylaşıyorum sizinle :)

Sizlere birtakım taşlar göstereceğim ve bunun özelliklerini anlatacağım.




Bu taşlar saray için oldukça önemli. Yüzyıllar önce Joseon hanedanlığı tarafından yapılan bu sarayın taşlarını doğru hesaplamazlarsa eğer bu saray olmazdı mesela. Yanılmıyorsam, bu taşlar bildiğiniz üzere Kore'de hala kullanılan Ay takvimi var. Bu taşların üstünde olan şekiller 12 hayvan takviminde ki olanlara ait. Size yanlış bilgi vermek istemem ama, benim hatırladığım kadarıyla böyleydi. Ve saray da bu yapıt çok var.


 Sarayın önünden bir poz vereyim dedim. Sağım ve solumda ise Norveç'li iki yaşlı çiftimiz kalkıp taa o yaşlarıyla gelmişler Seul'a :)


Tam olarak hangi bahçeydi hatırlamıyorum ama sarayı yalnız başına gezmemenizi öneririm zira kaybolma ihtimaliniz var :) ücretsiz rehberler de olabiliyor bazen onlara katılabilisiniz :)




 Temmuz ayı biliyorsunuz ki Kore'nin en yağışlı en nemli havası. Yağmur yağar, ama ardından boynunuzda terler akıtacak kadar nem olur. Birçok şemsiyeli insan görmeniz mevcut.



 Ha bu arada unutmadan söyleyeyim. Sarayın temiz olması için ayakkabısız girilmesi önemle rica olunur. O yüzden oraya gidecekseniz rahat bir ayakkabı giymeniz tercih edilebilir. Kesinlikle ayakkabıyla giremezsiniz..

Bugünlük bitti, görüşmek üzere : )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder